Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo si dělá srandu?

Tak jsem si založil blog na iDnes, a to paradoxně proto, že jsem byl šokován, co na tomto serveru se může stát blogem týdne. Hovořím o příspěvku spisovatelky Evy Hauserové „Všichni jste lháři, pokrytci a vrazi neviňátek...“, který se vyznačuje tím, že parafrázuje celkem zřejmá fakta zprostředkovaná letákem Hnutí Pro život (který tato blogerka MF Dnes nalezla v Lidových novinách) a konfrontuje je s vlastními předsudky danými pravděpodobně mizivou znalostí problematiky. Nedí divu, že se diví a samým údivem křičí.

Eva Hauserová je překvapena, že jako lidská bytost je chápáno již právě oplodněné vajíčko, přestože moderní přírodověda a poctivá filosofie klade počátek lidského života právě do okamžiku splynutí vajíčka se spermií. Důvod je nasnadě, právě v tomto okamžiku můžeme rozeznat lidského jedince jako se sebou samým identického (oplodněné vajíčko má jedinečné DNA, to by mohla paní Hauserová jako genetická inženýrka vědět), ačkoliv prochází různými fázemi vývoje. Jinými slovy, člověk v různých stádiích svého života vypadá různě a má různý počet buněk, ale je to stále on, tato různá stádia svého vývoje nemůže přeskočit, a tak Eva Hauserová, aby mohla psát článek na blog, musela být oplodněným vajíčkem, embryem, plodem, novorozencem, batolem, dítětem atd. atd. Kdyby její matka šla na potrat, nebyla by žádná Eva Hauserová, ani žádný její blog na iDnes. Počet buněk je zcela irelevantní, po materiální stránce je jejich shlukem stejně tak embryo jako dospělá paní Hauserová. I moderní biologie za počátek ontogenetického vývoje lidského jedince považuje jeho početí, za jeho konec smrt.  O tom, že to tak lidé intuitivně chápou svědčí fakt, že do dětských fotoalb dávají i snímky z ultrazvukových vyšetření plodů. Někteří si dokonce pořizují celé videozáznamy pohybů těchto "shluků buněk".

 

Oplodněné vajíčko je tedy člověkem a zabití nevinného člověka (tedy ne člověka bez dědičného hříchu, ale člověka, který se neprovinil závažnou trestnou činností) je v naší kultuře chápáno jako vražda. Tedy ten, kdo si uvědomuje, že potratem zabíjí člověka, vraždí, ten, kdo si to neuvědomuje, dopouští se zabití. To, že právo někdy zabití nenarozených považuje za legální, zatímco narozených nikoliv, na tom nic nemění, protože v tomto bodě je v právním řádu rozpor.

Nevím, z čeho může paní Hauserová usuzovat, že pokusy na lidských bytostech, které nemají vyvinutou CNS, nikomu neubližují, protože tito lidé nic necítí. Když odmyslíme fakt, že zabíjeny jsou i nenarozené děti, které již vyvinutou CNS mají a při tomto „lékařském zákroku“ trpí, jak o tom svědčí film „Němý výkřik“, pak nechápu, co vede paní Hauserovou k domněnce, že bezbolestná vražda přestává být vraždou. Je snad kritériem pro vraždu lidské bytosti bolest, kterou cítí, nebo samotný fakt násilného usmrcení člověka? Není snad fakt, že je zlikvidována lidská bytost, zlem? Nejsou snad postabortivní syndromy matek, které dopustily zabití svého dítěte zlem? Není snad demografická sebevražda národa zlem?

Dále paní Hauserová píše, že ji nenapadlo, že antikoncepce ničí vztahy mezi mužem a ženou. Prý si myslela, že je to spíš naopak. Co na to říct? Kdo má zkušenost se vztahem, kde jeden druhého bezvýhradně přijímá i s tím, co z jejich sexuálního vztahu pochází, a kde jeden druhého používá jako nástroje?

Feministky byly pohoršeny reklamou na Fernet Stock, v níž je představován "ideální svět", kde je možné manželku vypustit. Pravděpodobně si neuvědomují, že kdykoliv vyměnitelný objekt sexuální touhy z ženy dělá právě antikoncepce, která vztah redukuje na sexuální rozkoš a činí jej nezávazným. Patrně netuší, že díky antikoncepci většina mužů takový ideální svět, kde je možné ženu kdykoliv opustit, dávno má. Zřejmě neví, že jimi tolik opěvovaná antikoncepce je nástrojem jejich zotročení a degradace na sexuální objekt. Muž, který ženu bezvýhradně přijímá i s její plodností, se k ní takto nechová. Který vztah je stabilnější: ten, kde jsou si partneři vzájemně cílem, nebo ten, kde jeden druhého používá sobecky jako prostředek?


 

Naproti tomu paní Hauserová dokonce píše, že prý vztahy se rozpadávají díky výchově neplánovaných či příliš mnoha dětí. Skutečně? Je to možné nějak ověřit? Rozvádějí se více rodiny s větším počtem dětí? Myslím, že nikoliv.

Dále paní Hauserová píše, že Hnutí Pro život „totálně odmítá plánované rodičovství“. To je zjevná lež. Jsem řadovým členem Hnutí Pro život a vím, že tato organizace naopak podporuje plánování rodičovství přirozenou metodou, která je ovšem velmi nevýhodná pro trh s antikoncepcí.

Paní Hauserová dále píše, že si nepovšimla volání po plynových komorách v souvislosti se stárnutím populace. To zřejmě ne. Moderní eutanázie, kterou se pokusila prosadit senátorka Domšová za Liberální reformní stranu, počítá pravděpodobně s jinými metodami. Na faktu, že eutanázie bude levnější než léčba starých a nemocných a že se ozývají hlasy pro její zavedení, to nic nemění.

 

Paní Hauserová zřejmě slyšela něco o babyboomu, a tak si dovoluje tvrdit, že momentálně není pravda, že český národ vymírá. Je to pravda. To, že právě silná generace má malé děti, na faktu demografické katastrofy, která hrozí českému národu, nic nemění. A odvolání se na údajně přelidněnou planetu je v tomto kontextu poněkud laciné.

Tak nevím. Hnutí Pro život uvedlo nepříjemná fakta, která se paní Hauserová pokusila poněkud hystericky překřičet. A za toto se její příspěvek stal blogem týdne? Někdo si tu dělá srandu a Hnutí Pro život to není. Ale jinak to docela chápu - temné výkřiky paní Hauserové pravděpodobně ocenili všichni ti, kteří touží překřičet hlas svého svědomí a dobrovolně se zbavit zdravého rozumu. A proč? Kvůli pár letům nevázaného sexu, které nakonec končí samotou ve stáří? Jak iracionální člověk někdy dokáže být.

P.S. Paní Hauserová v článku užila termín "fanatik". Čtenář jistě dokáže posoudit, čí styl fanatický a čí věcný.

 

Autor: Jiří Stodola | pátek 24.7.2009 21:25 | karma článku: 37,24 | přečteno: 5559x
  • Další články autora

Jiří Stodola

Štvanice na Halíka?

Tomáš Halík mne označil v souhrnné reakci na několik jemu ne příliš přátelských článků za “ultrakatolíka” a “dědice druhorepublilového fašismu”. Mohu podotknout, že obě nálepky považuji za urážlivé a zcela falešné. Jsem katolíkem, to přiznávám, ale skutečně nechápu, proč by mě někdo měl označovat za “ultrakatolíka”. Co to vlastně je “ultrakatolík”? Já se považuji za katolíka zcela bez přívlastků. Ještě absurdnější je tvrzení o tom, že jsem dědicem druhorepublikového fašismu. S žádnou formou fašismu jsem neměl, nemám a nebudu mít nikdy nic společného. Tomáš Halík by měl lépe vážit svá slova. Já ho také nenazývám ultramodernistou a dědicem prvorepublikového modernismu, i když v jeho případě by šlo o nálepky celkem oprávněné.

19.6.2013 v 12:56 | Karma: 26,43 | Přečteno: 1859x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Halíkovy vánoční knížky a RIV

Český knižní trh si zvykl na to, že každý rok před Vánoci vychází kniha Tomáše Halíka, kterou pak zájemci o plytké filosofování a lacinou spiritualitu naleznou pod stromečkem. Takový už je trh: lidé chtějí Harryho Pottera, dostanou Harryho Pottera, chtějí Halíka, dostanou Halíka. Autoři těchto publikací chtějí peníze, dostanou peníze úměrně tomu, jak moc lidé stojí o jejich díla. V souvislosti s Halíkovými knihami je zajímavá jiná věc – nejde totiž jen o komerční meditace na různá témata, ale podle prof. Halíka jde zároveň i o odborné knihy. Jak je to možné? Začneme trochu ze široka.

5.6.2013 v 12:11 | Karma: 27,16 | Přečteno: 2111x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Putna do kartouzy

Abych řekl pravdu, kauza profesury Martina C. Putny ve mně nevyvolala potřebu veřejně se vyjadřovat. Takové veřejné angažmá by totiž znamenalo buď se postavit na stranu prezidenta Miloše Zemana, nebo na stranu M. C. Putny. Ani jedno jsem udělat nemohl, neboť v obou případech bych musel být nespravedlivý.

4.6.2013 v 12:24 | Karma: 17,60 | Přečteno: 940x | Diskuse| Věda

Jiří Stodola

Ježíš Kristus - falešný prorok nebo Syn Boží?

Člověk žijící v naší kultuře musí k osobě Pána Ježíše Krista zaujmout svůj postoj, ať chce nebo ne. V podstatě existují dva možné přístupy: buď je Pán Ježíš Kristus tím, kým se prohlašuje, tedy Božím Synem, vtělenou druhou Božskou Osobou, nebo je podvodník, lhář či blázen. Nevěřit v první a zároveň odmítat druhé dost dobře nejde, přestože se o to mnozí pokoušeli (kupříkladu T. G. Masaryk), když Ježíše Krista považovali za pouhého člověka, nicméně člověka, který dosáhl nejvýraznějšího pochopení Boha a kterého je třeba míti za vzor. Těmto lidem uniká, že takovýto významný člověk by musel být zároveň významný lhář a nafoukanec, protože není sebemenších pochyb o tom, že si osoboval práva, která přísluší Bohu (odpouštět hříchy) a žádal úctu, která Bohu náleží.

17.9.2009 v 10:37 | Karma: 24,85 | Přečteno: 3153x | Diskuse| Ostatní

Jiří Stodola

Katolická církev a potraty

V jedné diskuzi zazněly hlasy, že prý katolíci v otázce potratů nejsou jednotní. Vzhledem k tomu, že katolíka katolíkem dělá křest, katolická víra a podřízenost autoritě papeže a biskupů v jednotě s ním (viz např. dokument Lumen gentium), a že otázka přípustnosti či nepřípustnosti umělého potratu spadá pod učení, které je třeba přijímat vírou božskou a katolickou, pak je spekulace o nějaké nejednotnosti katolíků v této otázce čirým nesmyslem.

7.9.2009 v 16:06 | Karma: 22,45 | Přečteno: 4399x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2378x

Seznam rubrik