Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

carad111

30. 7. 2009 12:29
Bůh?

Neumím dokázat že existuje bůh, stejně jako mi ještě nikdo nedokázal že neexistuje. Problém je v lidech kteří chtějí mít pravdu. To a touha ovládat daly náboženství vražedný charakter. Citoval bych zde Járu Cimrmana. "Jsem takový ateista, že se bojím že mě bůh potrestá."

0 0
možnosti
JM

Hucul

30. 7. 2009 12:24
Blaboly!

Je to asi tezke, ale zkuste si predstavit, ze nekteri neveri proto, ze to nepotrebuji, ziji spokojene bez pocitu existence vyssi bytosti, jsou uchvaceni krasou a mysteriem sveta, jaky je, ne jaky by mohl byt, kdyby neplatila velka cast prirodnich zakonu a nejaky buh mohl skutecne existovat. Stejnou argumentaci, jakou pouzivate pro toho sveho nevyslovneho boha, pouzivali i stari Vikingove pro toho sveho vyslovneho. Nic noveho jste nenapsal, jen se rozvlekle navazite do lidi, kteri se od Vas lisi jen tim, ze proste nemaji potrebu poohybat svoje veskere znalosti tak, aby se do jejich sveta dala napasovat nejaka vyssi existence, ktera by jim koukala pres rameno.

0 0
možnosti
J

jjs

30. 7. 2009 12:26
Re: Blaboly!

Ano, souhlasím bláboly...

0 0
možnosti
PZ

Psí zadek

30. 7. 2009 11:59
Arogance

"povahový rys charakterizující bojovné ateisty - pýchu, přesvědčení o vlastní rozumnosti a intelektuálním nadhledu" "Pohanští bohové či pohádkové bytosti jsou antropomorfní postavy, jejichž existence je skutečně jen lidským výmyslem" Čím se lišíte od atheistů, které kritizujete? Kde berete jistotu, že např. animismus není pravdivý, že stromy, kameny atd. nemají duši a neovlivňují aktivně naše životy? Jak se vymezujete např. vůči buddhismu? Prohlášením typu "pravdu mám já, protože ji prostě mám"? Víte, mně na křesťanství vždy nejvíc vadila jeho arogance - přesvědčení, že pravdu můžu mít jedině já a nikdo s odlišným názorem ji mít nemůže.

0 0
možnosti
J

jjs

30. 7. 2009 12:09
Re: Arogance

Mám jistotu dvojí

- z přirozeného poznání světa a z analýzy jeho Příčiny;

- z nadpřirozené víry.

Druhou jistotu vyřazuji z diskuze, protože těm, kdo nadpřirozenou víru nemají, nemůže být pochopitelná.

Nicméně článek netvrdí, že tato a tato představa je správná. Článek tvrdí, že tzv. ateisté odmítají představu Boha, která se reálně v teistických náboženstvích nevyskytuje a konfrontuje ji s představou Boha, kterou více či méně uvědoměle mají věřící lidé.

0 0
možnosti
IPIP

Ignác Pospíšil

30. 7. 2009 11:47
Dobrý článek

Dobrý článek nutící k zamyšlení. :-)

0 0
možnosti
NB

j@ck

30. 7. 2009 11:14
stavate se mym oblibenym komikem

stejne jako patri k metodologickym voditkum vedy Occamova britva, tak k nim patri i "onus probandi", vazeny samozvany epistemiologu. Tj. dukazni bremeno lezi na vericich. Je na nich, aby podali dukaz, ze ten jejich Buh je neco vic nez jen predstava uvnitr jejich hlavy. Samozrejme ze takovy dukaz nikdy nepodali a rekmene si rovnou, ze ani nikdy nepodaji. Ta vase arogance v kombinaci s nedostatkem vzdelani a filosofickeho nadhledu pusobi dost komicky

0 0
možnosti
MS

Awathorn

30. 7. 2009 11:04
Dobrý článek

Pěkný článek.Já osobně jakožto vědecký pracovník považuji ten primitivní ateismus který se vyskytuje na místních diskuzích za více než směšný.Dokazovat neexistenci boha přes druhou větu jako vámi citovaný diskutér je samozřejmě nesmysl.Víra má svůj vlastní soubor logických pravidel. Věda má zase svůj. Abychom je mohli jakkoliv porovnávat potřebujeme nějaký nezávislý systém na jehož bázi bychom to porovnání mohli provést. Ovšem jelikož každý z těch systémů je založen na unikátním souboru axiomů je existence takového nezávislého souboru vyloučena. Takže všichni ti "svatí bojovníci" proti víře, stejně jako jejich věřící kolegové brojící proti vědeckému pohledu na svět by si měli dát sprchu a jít dělat něco užitečnějšího. A jaký je tedy můj pohled? Existuje bůh? Za prvé by bylo vhodné si ten pojem zadefinovat,záleží asi na každém jak si tu definici zvolí.Pro mě je Bůh odpovědí na otázku proč se vesmír obtěžuje existovat.Existuje?Nemám ponětí...

0 0
možnosti
I

ikosi78

30. 7. 2009 11:01
HE?!

V tomto clanku ma nakrklo tolko veci, az som sa musela zaregistrovat do diskusie. Kto je to "atheista"? Podla mna nie clovek, jak ho vidi T Halik alebo vy. Ja som ateista a neverim v existenciu ziadneho boha. Ni Thora, ni Baala, ni Jahveho atd. A dokonca ni v bludicky a hejkaly. A prepacte, myslim si, ze Vase vysvetlenie, ze preco Thor alebo bludicky nie su hodne viery, ale boh biblie ano je dost pofiderne. A ste drzy a sprosty, ze ma ako ateistku povazujete za hlupu a nevzdelanu. Ja Vam Vasu vieru neupieram, tak preco si dovolujete spochybnovat a odsuzdovat moj postoj k veci?

0 0
možnosti
J

jirkaknop

30. 7. 2009 10:59
To je opravdu k smíchu

takže ten,kdo nevěří v Boha,má někomu ukázat,jak vypadá? Nepil jste něco po ránu? Třeba svěcenou a destilovanou slivovici? Přečtěte si s Halíkem,co píšete. Když něco neexistuje,tak to nelze popsat. Je to blud,psychický výmysl,který je pouze dán mozkem člověka a to tou částí mozku,která odpovídá za fantazii.

Uvedu Vám jeden příklad. Přijdme spolu na louku a já Vám řeknu,že tam stojí stodola. Vy žádnou nevidíte. Ale já Vám řeknu,dokažte,že žádnou nevidíte. Přece ji nevidím,ne? Ale já ji vidím. A Vy nemáte pravdu a budu stále trvat , abyste mi dokázal,že tam není nebo abyste popsal,jak vůbec vypadá,jestli vůbec víte,co je to stodola.

A takto můžete to svoje náboženství praktikovat trvale. Ať Vám dokazují,že není,co není. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2380x

Seznam rubrik